Culori, coduri, chipuri şi mistere se ascund în multe opere de artă care, dincolo de frumuseţea izbitoare şi de talentul incontestabil al maeştrilor creatori, transmit mesaje codificate, sugerează prin simboluri sau… păstrează secrete întunecate, la care cercetătorii încă privesc uluiţi, încercând să descifreze tainele conţinute în mixul de culori. Multe dintre capodoperele picturale au stârnit controverse, au intrigat, au generat adevărate scandaluri la vremea când au fost descoperite publicului. Altele continuă să intrige şi astăzi, pe măsură ce sunt dezvăluite tot mai multe secrete. Care este adevărul din spatele privirii Giocondei? Din ce cauză şi-a sfârşit Rembrandt viaţa în sărăcie şi umilinţă? Ce ne „cântă” apostolii din ultima cină cu Hristos? În continuare vă prezentăm câteva dintre marile picturi ale lumii şi controversele lor.

Mona Lisa – Leonardo Da Vinci

Picturi controversate ale lumiiCelebra pictură a lui Leonardo Da Vinci, expusă în Muzeul Luvru din Franţa, este fără îndoială una dintre cele mai mari celebrităţi controversate ale artei. Multitudinea de simboluri regăsite de numeroşi cercetători dar şi de către simpli iubitori de artă nu încetează să uimească publicul nici în zilele noastre.

În primul rând, s-a pus la îndoială identitatea femeii pictate. Istoricii de artă sunt de părere că portretul aparţine soţiei unui negustor florentin – Lisa Gherardini.De curând însă, au fost lansate ipoteze conform cărora Mona Lisa nu ar reprezenta o personalitate reală. Surâsul abia schiţat şi atât de intrigant a fost interpretat de însuşi Freud ca o sugestie erotică, mergând chiar mai departe cu afirmaţia că Da Vinci suferea de Complexul Oedip. Ochii Madonnei ascund şi ei o serie de simboluri microscopice descoperite de curând de cercetătorii italieni – simboluri care ar reprezenta un cod încă nedescifrat.Tehnologia avansată a permis cercetarea picturii cu infraroşu, fapt care a condus recent spre o nouă serie de descoperiri referitoare la opera controversată: unul dintre degete nu este terminat, voalul Giocondei a fost pictat ulterior peisajului din spate, zâmbetul ce a născut multiple dileme este creat în aşa fel încât se schimbă în funcţie de poziţia privitorului, fundalul „ascunde” cifra 72 care are o vastă simbolistică (cifra 7, a desăvârşirii, este alăturată cifrei 2 care semnifică eterna luptă dintre bine şi rău). O altă curiozitate este „sora” Mona Lisei aflată în muzeul Prado din Madrid. Pictura aproape identică se crede a fi o primă încercare a lui Da Vinci de a picta portretul sau … cercetătorii au descoperit că suprapuse, cele două opere ar forma o imagine 3D a Giocondei.

Pictura în ulei de aproape cinci veacuri a fost subiect de analiză pentru mulţi artişti, istorici sau experţi în artă. Să ascundă oare aceasta mult râvnitul „cod al lui Da Vinci”? Prin geamurile de protecţie ale muzeului parizian, surâsul Giocondei pare să vină ca un răspuns ironic la nenumăratele întrebări şi supoziţii formulate de-a lungul timpului.

Judecata de Apoi – Michelangelo Buonarroti

Picturile controversate ale lumiiDupă ce pictase plafonul Capelei Sixtine într-un mod de-a dreptul fascinant, Michelangelo este solicitat pentru realizarea unei alte opere de artă menită să emoţioneze şi să producă impact – acesta începe astfel „Judecata de apoi”, o frescă ce înfăţişează sfârşitul lumii într-un mod subiectiv, teatral, magistral. Dorindu-se cel puţin la fel de bună ca prima lucrare, pictura de dimensiuni uriaşe comandată de Papa Paul al III-lea a reuşit însă să oripileze la vremea respectivă şi a fost chiar interzisă datorită nudităţii personajelor. În mod clar, în secolul XVI, nuditatea nu îşi avea locul într-un lăcaş sfânt precum Capela Sixtină. Întreaga Roma a perceput-o drept uimitoare, dar concepţiile vremii au îndemnat oamenii să îşi plece privirile în faţa trupurilor dezgolite şi a scenelor ce generau durere şi spaimă.

Îndelung criticată, s-a făcut în cele din urmă un compromis pentru a se putea plasa opera într-un loc de cult: realizarea unor acoperăminte pentru părţile intime ale personajelor din pictură. Oameni, îngeri, sfinţi sau personaje mitologice sunt „îmbrăcate” pentru ca „obscenitatea” să fie abolită. Abia în secolul trecut, măreaţa operă a revenit la aspectul original, în urma unei restaurări minuţioase.

Recent, ist. Ellena Lazarini i-a adus acuzaţii grave pictorului invocând homosexualitatea. Conform spuselor sale, Michelangelo ar fi avut propriile modele masculine în realizarea personajelor din opera de artă.

Cina cea de taină – Leonardo Da Vinci

Picturile controversate ale lumiiRomanul lui Dan Brown – „Codul lui Da Vinci” – a reuşit să intrige şi să creeze controverse aprinse referitoare la pictura aparent banală. O scenă biblică, şi anume Cina cea de taină, se transformă într-o adevărată reţea de simboluri ce pot fi interpretate în prea multe feluri pentru a se obţine un rezultat cert şi concludent. Zguduind lumea religioasă, ultima cină a lui Iisus alături de cei doisprezece apostoli este pusă sub o lupă analizatoare. Rezultatul este acela că în dreapta Mântuitorului ar fi nimeni alta decât Maria Magdalena (chipul feminin al personajului permite această interpretare), iar V-ul creat între ei prin poziţia pe care aceştia o adoptă la masă este o sugestie a Sfântului Graal.

Mai mult, pictura maestrului ascunde o serie de coduri şi bizarităţi descoperite recent de către cercetători. Dacă peste opera de artă este suprapus un portativ, se observă că mâinile participanţilor la masă se transformă în note muzicale. Pictura are aşadar ascunsă în ea o partitură al cărei motiv nu are încă un sens. Solniţa răsturnată de pe masă se vrea a fi un simbol pentru ghinionul şi necazurile ce aveau să urmeze sau, la fel de bine, ar putea sugera curăţarea de rău conform datinilor care puneau sarea, apa şi lumina împreună pe altar.

Rondul de noapte – Rembrandt

Picturi controversate ale lumii 3O altă pictură încărcată de subînţelesuri şi coduri, „Rondul de noapte” a iscat la rândul ei numeroase controverse, mai ales din cauza peliculei Nightwatching. Filmul ne spune o poveste al cărei aspect verosimil ne atrage atenţia asupra operei de artă. Adevărul din spatele creaţiei pare să ascundă o crimă oribilă în rândul „miliţiei”, iar forţele de ordine s-au răzbunat ulterior pe pictor pentru acuzaţiile din arta sa. Cu reputaţia la pământ, acesta a murit în sărăcie, dar „Rondul de noapte” stă în continuare ca o mărturie asupra infamei fapte.

În acelaşi timp, personajele creionate de artist au câte un exponent în viaţa reală, deşi acţiunea este mult mai mult scoasă în evidenţă prin culorile şi tonurile folosite. Acum, „Rondul de noapte” este una dintre cele mai scumpe picturi din lume cu toate că în secolul XVII a reprezentat o imagine scandaloasă şi i-a adus lui Rembrandt un adevărat haos în viaţa privată şi în cariera artistică.

The Rokeby Venus – Venus dintre stânci – Diego Velazquez

Picturile controversate ale lumiiPortretul lui Venus privindu-se în oglinda ţinută de Cupidon a stârnit o multitudine de controverse şi interpretări datorită chipului reflectat, în totală neconcordanţă cu tinereţea şi frumuseţea zeiţei. Este posibil ca faţa ridată pe care se vede accentuat trecerea timpului să sublinieze efemeritatea frumuseţii sau sufletul divinităţii sau un alt mesaj stă ascuns în spatele chipului zbârcit?

Picturi ce o înfăţişează pe Venus privindu-se în oglinda lui Cupidon s-au mai realizat de-a lungul timpului, dar niciuna nu a contestat beatitudinea chipului zeiţei frumuseţii. Să fi vrut Velazquez să transmită ceva codificat? Mai mult, pictura este relaţionată cu o serie de evenimente ce frizează paranormalul deoarece toţi posesorii acesteia au fost loviţi de întâmplări care mai de care mai tragice. Acum, opera de artă se poate admira în Muzeul El Prado din Madrid alături de alte creaţii ale artistului.

Fie că au atentat la conceptele religioase ale vremii prin nuditate accentuată, că au atacat normele sociale, că au transmis mesaje prin intermediul artei sau că dincolo de capodopere, lucrările au însemnat coduri, mistere şi secrete, multe dintre marile opere de artă ale lumii au fost controversate şi supuse scandalului dar şi analizei riguroase, adesea fără un rezultat concret. Se pare că geniile încă surâd privind la muritorii intrigaţi ce încearcă descifrarea tainelor, iar picturile fascinează în continuare, în timp ce se încăpăţânează să rămână încremenite într-o muţenie care nu ajută cu nimic în relevarea secretelor conţinute.